2018-04-26
Studenci z Floating Garden Poland w finale ogólnoświatowego konkursu The Trail / VINCI Construction

O udział w paryskim finale globalnego konkursu VINCI Construction „The Trail - wyobraź sobie branżę budowlaną przyszłości", rywalizowały 18 kwietnia w Warbudzie dwie drużyny studenckie. Zwyciężył projekt zespołu Floating Garden Poland z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego (ZUT), który tworzą: inż. arch. Andrzej Chuchra, inż. Daniel Felczak, inż. Krzysztof Wojciechowski oraz inż. Szymon Żabkiewicz. Za miesiąc zmierzą się w Paryżu z 13 najlepszymi drużynami inżynierskimi z całego świata.Studenci z ZUT zaprezentowali koncepcję samowystarczalnego domu na wodzie, zbudowanego z odpadowych morskich kontenerów, pozyskiwanych z lokalnego portu morskiego. W projekcie domu wyposażonego w systemy pozyskiwania energii z otoczenia, zastosowali panele fotowoltaiczne, turbiny wodne i wiatrowe oraz ekologiczną oczyszczalnię ścieków. Młodzi inżynierowie wykorzystali pompy ciepła typu woda-woda (innowacyjne rozwiązanie opatentowane przez prof. dr hab. inż. Bogusława Zakrzewskiego & dr inż. Wojciecha Tuchowskiego - pracowników ZUT w Szczecinie).

Do regionalnego finału konkursu zakwalifikował się także projekt wypracowany przez zespół studentów Politechniki Warszawskiej BIMgo w składzie: Weronika Kowal, Aleksandra Puczyłowska, Krzysztof Kaczor, Michał Nowakowski. Studenci PW przedstawili aplikację zarządzającą nawykami mieszkańców osiedli w celu zoptymalizowania wykorzystania energii. Wg pomysłodawców dane tego typu mogą znacząco wpłynąć na oszczędności finansowe i energetyczne.
Oba projekty były bardzo oryginalne. Świetnie wpisywały się w przyszłościową, innowacyjną i co ważne ekologiczną wizję tworzenia miast (w tym zarządzania nimi). Wybór zwycięzców nie był łatwy. Jury konkursowe, w którym zasiedli:
• Prof. nzw. dr hab. inż. Maria Kaszyńska z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego,
• Prof. dr hab. inż. Andrzej Garbacz z Politechniki Warszawskiej,
• Prezes Zarządu i Dyrektor Generalny Warbud S.A. Jerzy Werle,
• Dyrektor produkcji w Dyrekcji Budownictwa Specjalistycznego i szef Zespołu Wsparcia Innowacji Waldemar Piwek,
• oraz Zastępca Dyrektora w Biurze Technicznym Jacek Boruc,

doceniło prostotę, wykorzystanie najnowocześniejszych technologii, nowatorstwo i faktyczną możliwość zastosowania koncepcji, wyłaniając jako laureata zespół Floating Garden Poland i zaproponowany przez nich projekt samowystarczalnego pływającego domu. Trzymamy kciuki i liczymy na ich sukces we Francji!

Po uroczystości wręczenia nagród młodzi inżynierowie z obu drużyn, w towarzystwie Małgorzaty Kowalczyk Kierownika Działu Zarządzania Zasobami Ludzkimi, odpowiedzialnej za organizację konkursu „The Trail", zwiedzili siedzibę naszej firmy.