2017-05-22
Warbud na Dniu Młodego Inżyniera Budownictwa i Młodego Architekta, czyli o wyzwaniach przy budowie NOSPR, realiach środowiska budowy, programie praktyk studenckich i szansach na zatrudnienie

16 maja 2017 r. w warszawskim Multikinie Złote Tarasy odbyły się warsztaty edukacyjne dla studentów wydziałów architektury, budownictwa oraz aktywnych już zawodowo architektów i inżynierów różnych specjalizacji. Warbud jako Partner Strategiczny programu „Builder For The Young Engineers" zaprezentował swoje doświadczenia w panelu case study oraz panelu eksperckim. Wydarzenie przyciągnęło ponad 600 uczestników z całej Polski.
Największe wyzwania realizacyjne
Inicjatywa miesięcznika „Builder" ma pomóc studentom w bliższym poznaniu branży i środowiska, w którym wkrótce będą pracować, kierunków specjalizacji a także oczekiwań rynku. Dzięki temu łatwiej będzie im rozpocząć karierę zawodową. Swoją wiedzą i doświadczeniem realizacyjnym ze studentami podzielił się p. Bartłomiej Nowakowski, kierownik przygotowania produkcji na budowie NOSPR. O wyśrubowanych wymaganiach, wysoce skomplikowanych rozwiązaniach i zastosowanych technologiach, a także o tym, jak aspekty akustyczne zdominowały proces realizacji siedziby Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach i wynikającym z tego reżimie budowy - młodzi słuchali z zapartym tchem.
Panel ekspercki
Tymczasem we foyer Multikina, p. Mariusz Janikowski, kierownik projektu w Dziale Realizacji DBMed wraz z p. Pawłem Nowakowskim, kierownikiem Działu Planowania i Harmonogramów BT Warbudu poprowadzili indywidualne konsultacje eksperckie z coraz lepiej, jak się okazuje, wykształconymi i niezwykle ambitnymi studentami uczelni technicznych niemal z całego kraju.
Jak się do was dostać? Jak to naprawdę wygląda? Jest się na budowie, czy tylko w biurze? Jak pokierować swoją karierą zawodową? Czy realizujecie inwestycje w BIM-ie? Gdzie aktualnie zlokalizowane są największe budowy Warbudu? Czy po stażu jest szansa na zatrudnienie? - pytań było bez liku, a nasi specjaliści byli rozchwytywani. Przygotowany przez nich konkurs okazał się nie lada wyzwaniem. Prawidłowo na branżowe pytania odpowiedziało tylko trzech studentów. Poprzeczkę zawieszamy studentom wysoko - powiedział Mariusz Janikowski. Ale eventy tego typu są potrzebne, bezwzględnie. Pozwalają poznać potencjał branży przyszłym architektom i inżynierom, a im samym zaistnieć zawodowo. Młodzież ma potencjał, chęci i duży zapał, by wykorzystać szerokie spektrum możliwości, jakie daje zawód inżyniera. Jako firma budowalna chcemy i musimy to wykorzystać, zwłaszcza w obecnych czasach gdy pracodawcy mają niedobór kadry, zwłaszcza kadry dobrej jakościowo. Przepustką startową są dla nich właśnie praktyki i staże, i temu służyło nasze spotkanie.
Na zapytania o program praktyk, metody rekrutacji, szanse na dostanie się do firmy oraz możliwości rozwoju odpowiadały p. Edyta Rytel oraz p. Iwona Kotlińska z Działu HR oraz zespół Działu PR. W tym roku firmy wykonawcze po raz pierwszy miały możliwość zaprezentowania się obok architektów. Jestem pod dużym wrażeniem frekwencji i zaangażowania młodych ludzi, którzy aby spotkać się z wystawcami przyjechali z całej Polski. Zainteresowanie Warbudem było bardzo duże, zwłaszcza ze strony inżynierów III i IV roku kierunków budowlanych. Zobaczymy, jak przełoży się to na liczbę aplikacji. Zazwyczaj odzew jest spory i niemalże natychmiastowy - relacjonuje Iwona Kotlińska z Działu HR.
O możliwościach, jakie daje dziś zawód inżyniera i architekta można się było dowiedzieć także z prelekcji firm partnerskich programu tj. Mostostal Warszawa, Budimex czy Fundamental Group, Pracownia APA Wojciechowski, Katedra Projektowania Konstrukcji i Infrastruktury Technicznej Politechniki Warszawskiej /ARCHBOX, Politechnika Gdańska, PERI Polska. Sporo uwagi poświecono praktycznym zagadnieniom i wykorzystaniu technologii BIM - jej zastosowaniach i perspektywach rozwoju.
Warbud w Kapitule Konkursu
Warto wspomnieć, że w Kapitule Konkursu „Buildera" dla młodych inżynierów na projekt kładki pieszo-rowerowej, miejskiego garażu naziemnego, stropu żelbetowego i zjazdów dróg dojazdowych, zasiada prezes zarządu Warbud SA p. Jerzy Werle. Na najzdolniejszych czekają nagrody o łącznej puli 68.000 pln.
Program „Builder For The Future" otrzymał honorowy patronat Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa oraz Ministerstwa Energii, a przy jego realizacji współpracują liczne organizacje branżowe, m.in.: Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa, Stowarzyszenie Architektów Polskich oraz Fundacja im. Stefana Kuryłowicza, a także wydziały architektury i budownictwa najważniejszych polskich uczelni.