2011-04-20
Warbud przebuduje Teatr Muzyczny Capitol
Warbud pozyskał kontrakt na przebudowę Teatru Muzycznego Capitol we Wrocławiu. 19 kwietnia 2011 roku w Capitolu odbyło się uroczyste podpisanie umowy na przebudowę tego obiektu. Spółkę Warbud reprezentował p. Grzegorz Koprowski, Dyrektor Regionu Południe. Ze strony zamawiającego obecni byli: p. Konrad Imiela, Dyrektor Naczelny i Artystyczny TM oraz p. Danuta Kowalczyk, Główny Księgowy.

Po zakończeniu prac Teatr Muzyczny Capitol zmieni swój wygląd, będzie cztery razy większy niż obecnie. Warbud przebuduje i wyposaży obiekt w nowoczesne systemy pozwalające na realizację dużych i efektownych musicali. Scena Capitolu zostanie powiększona o istniejący za nią dziedziniec, będzie głębsza i wyższa. Możliwości techniczne teatru staną się nieporównanie większe i pozwolą na duży rozmach inscenizacyjny, użycie nowoczesnych efektów kaskaderskich i dynamiczne zmiany dekoracji w trakcie spektakli. Powstanie też scena kameralna ze studiem nagrań. Teatr zyska sale prób, garderoby i magazyny. Do nowej siedziby przeniosą się też biura administracji teatru, które dziś mieszczą się po przeciwnej stronie ulicy.W Capitolu działać będzie również restauracja, klub aktora oraz hotel dla występujących gościnnie artystów.

Podstawowe parametry widowni i sceny po przebudowie:
  • dodatkowe 48 miejsc na widowni
  • scena obrotowa o średnicy 7 m
  • 4 zapadnie sceniczne o wysokości 3,9 m
  • kieszenie boczne: lewa 17 m (dziś 3,5 m), prawa 4 m (dziś nie istnieje), tylna 8,5 m.
Zmieni się wygląd teatru od strony ulicy Piłsudskiego.Obecny, parterowy budynek zostanie rozebrany, a na jego miejscu powstanie pięciokondygnacyjny gmach z przeszkleniem w elewacji frontowej, nawiązującym do fasady dawnego kinoteatru. Nowy teatr z pewnością będzie nowoczesny, obszerniejszy i bardziej funkcjonalny.
Dziś w tym miejscu stoi budynek Odra-Film, który zostanie wkomponowany w przebudowaną bryłę nowego Capitolu. Po przebudowie pomieści głównie biura i hotel dla artystów. Dzisiejszy dziedziniec między budynkiem głównym teatru, a obiektem Odra-Film zostanie „wchłonięty” w strefę powiększonej sceny.
Nowy budynek teatru zaprojektowała krakowska pracownia KKM Kozień Architekci.

Kubatura po przebudowie: 102.476 m3
Powierzchnia zabudowy: 4.409 m2