2011-02-18
Warbud przebuduje zbiornik retencyjny w Tarnobrzegu
16 lutego 2011 roku Warbud podpisał z Tarnobrzeskimi Wodociągami Sp. z o.o. umowę o likwidacji skutków powodzi w Tarnobrzegu. Zadanie dotyczy prac przy przebudowie zbiornika retencyjnego w Osiedlu Nadole. Prace potrwają od lutego do października 2011r.
Spółkę Warbud, na uroczystości podpisania umowy z udziałem Prezydenta Miasta Tarnobrzeg, reprezentował p. Marcin Szczepaniak, Dyrektor Regionu Wschód.
W ramach kontraktu Warbud wykona:
  • rozbiórkę istniejących obwałowań zbiornika, uszkodzonych podczas miarodajnych opadów deszczów i przeciążania zbiornika podczas powodzi, poprzez gromadzenie w nim ścieków
  • projekt i budowę, w miejscu obwałowań, ścian żelbetowych wytrzymałych na napór wody, uniemożliwiających wylewanie się wody na przyległe tereny
  • upust nadmiaru wody ze zbiornika za wał wiślany do kanału odpływowego, do rzeki Wisły.
Zadanie jest finansowane ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Kiedy główna oczyszczalnia ścieków została unieruchomiona przez ubiegłoroczną powódź, zrzut ścieków z miasta kierowany był do zbiornika w Nadolu. Wskutek tego, a także intensywnych deszczów infrastruktura tego zbiornika została zniszczona, szczególnie obwałowania i kanalizacja deszczowa. Obecnie pojemność zbiornika wynosi 5 tysięcy metrów³. Po przebudowie jego przepustowość zwiększy się do 8 tysięcy metrów³.

Clipboard01_tarnobrzeg.jpg
Clipboard01_tarnobrzeg_1.jpg