2017-04-25
Warbud z tytułem „Firmy Dobrze Widzianej”

W Pałacu Lubomirskich w Warszawie odbył się finał VIII edycji ogólnopolskiego konkursu Firma Dobrze Widziana, organizowanego przez Business Centre Club. Kapituła nagrodziła Warbud jako firmę odpowiedzialną społecznie, promującą ideę zaangażowania, która skutecznie komunikuje o działalności CSR, wyznacza kierunek polityki biznesowej i koncentruje się nie tylko na zysku ekonomicznym, ale i wartościach prospołecznych. W imieniu Warbud SA nagrodę odebrała Monika Buraś, Członek Zarządu.
Przedsiębiorstwa oceniano pod kątem polityki zatrudnienia, zasad równouprawnienia, strategii wyrównywania szans zawodowych kobiet i mężczyzn, bezpieczeństwa warunków pracy a także w kontekście stosowanych metod komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej na temat akcji CSR-wych realizowanych przez firmy.
W jury konkursu zasiedli Marek Goliszewski, prezes Business Centre Club, Paweł Łukasiak, prezes Akademii Rozwoju Filantropii w Polsce, red. Paweł Oksanowicz, Piotr Onikki-Górski, dyrektor Biura Kontaktów Społecznych BCC oraz Hanna Nowakowska, sekretarz Kapituły. Patronatem honorowym konkurs objęła Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Rafalska
Podczas uroczystości prezes Business Centre Club Marek Goliszewski odwołał się do mądrości Tory oraz koncepcji firmy dobrze widzianej opisanej w książce „Żydowskie mądrości w biznesie" L. Brackmana i S.Jaffe'a. Biznes jest środkiem do celu, nie zaś celem samym w sobie, jak sugerują autorzy. Z kolei Paweł Łukasiak, gratulując laureatom, przywołał słowa Andrzeja Bliklego, stojącego na straży przekonania, że to właśnie nieetyczne zachowanie firm prowadzi do sytuacji kryzysowych w biznesie - nie odwrotnie.
Wydarzenie zakończył panel dyskusyjny, poświęcony wymianie doświadczeń w dziedzinie zaangażowania społecznego, w którym nagrodzeni rekomendowali najciekawsze z ich perspektywy inicjatywy CSR. Podsumowując dyskusję, prezes BCC podkreślił, iż prawdziwa odpowiedzialność społeczna to wyzwanie, by zapewnić stabilizację tym, którzy w aktualnych czasach i zmieniającej się sytuacji polityczno-gospodarczej sami jej sobie zagwarantować nie mogą.