2011-03-28
Warto budować bezpiecznie
21 marca br. w Kancelarii Prezydenta odbyło się spotkanie siedmiu firm członkowskich Porozumienia na rzecz bezpieczeństwa. Warbud reprezentował Dyrektor Generalny p. Jerzy Werle.
Przypomnijmy, iż ideą tego porozumienia jest współpraca największych generalnych wykonawców na rzecz zmniejszenia liczby ofiar śmiertelnych na budowach, zahamowanie wypadkowości, wymiana najlepszych praktyk, a przede wszystkim oddziaływanie na podwykonawców, wśród których wypadkowość jest największa.
Podczas spotkania Sekretarz Stanu w KPRP p. Olgierd Dziekoński mówił, iż Prezydent RP deklaruje pełne wsparcie na rzecz działań zmierzających do poprawy bezpieczeństwa w budownictwie.
Owocem spotkania firm: Warbud, Bilfinger - Berger, Budimex, Hochtief Polska, Polimex Mostostal, Skanska, Mostostal oraz Głównego Inspektora Pracy, Przewodniczącego Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa, Prezesa Polskiego Związku Pracodawców Budownictwa i Przewodniczącego Związku Zawodowego "Budowlani" była Deklaracja w sprawie porozumienia dla bezpieczeństwa w budownictwie. Objęła ona dwa dokumenty, wypracowane w ramach dotychczasowych działań na rzecz poprawy bezpieczeństwa pracy na budowach tj. „Standard minimalnych wymagań wobec podwykonawców - zapisy umowne” oraz „Standard minimalnych wymagań wobec podwykonawców - szkolenia i dodatkowe kwalifikacje”.

afl_1287_17_s.jpg

afl_1287_20_s.jpg