W kwietniu 2022 r. spółka WARBUD zakończyła budowę Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności we Wrocławiu. Budynek pełni funkcję obiektu badawczo - rozwojowego. Zaprojektowano go w formie zwartej bryły w kształcie litery L. Kampus, który powstał w sąsiedztwie rzeki Odry, cechuje prostota oraz jasne, tynkowe elewacje z akcentami czerwieni.
W ramach inwestycji – prowadzonej w formule zaprojektuj i wybuduj - wykonaliśmy wielobranżową dokumentację projektową przy użyciu technologii BIM - technologiczną, wykonawczą oraz projekt budowlany – wymienia Mirosław Święs, Kierownik Kontraktu z WARBUD SA. - Jedno z laboratoriów : Ośrodek badań przedklinicznych i transplantacji komórkowych zostało zaprojektowane i wykonane w standardzie, który spełnia wymagania laboratoriów BSL2 – opisuje M. Święs. - Chciałbym podziękować wszystkim uczestniczącym w tym zadaniu za wysiłek włożony w realizację, począwszy od fazy projektowej z uzyskaniem pozwolenia na budowę, aż po pozwolenie na użytkowanie obiektu. Dzięki zaangażowaniu zespołu, pandemia i występujące na rynku budowlanym zawirowania, nie zachwiały realizacją i mogliśmy udostępnić obiekt do dalszego wyposażenia Inwestorowi w zakładanym terminie.
Nowoczesny kompleks, w którym mieści się Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności to obiekt laboratoryjny z halą doświadczalną produkcji spożywczej i suszarniczej wraz z pomieszczeniami towarzyszącymi oraz chłodniami i pokojem zimnym. Wyposażono go także w 104 miejsca parkingowe dla samochodów osobowych.
Obiekt w liczbach: