2023-06-14
Fundacja Warbudu partnerem niezwykłego wydarzenia dla młodzieży

950 młodych osób na widowni, tysiące w klasach w całej Polsce i Ukrainie na DIGITAL YOUTH FORUM 2023, które odbyło się 6 czerwca w Złotych Tarasach w Warszawie.
To już 8. edycja DYF poświęcona kreatywnemu wykorzystaniu nowych technologii, bezpieczeństwu on-line i świadomemu korzystaniu z mediów społecznościowych. Dostępna bezpłatnie dla uczniów szkół średnich i klas podstawowych 7-8 oraz tłumaczona na język ukraiński i język migowy. Partnerem wydarzenia była Fundacja Warbud - Warto Pomagać, która od początku istnienia wspiera wartościowe inicjatywy edukacyjne.
- Świat, a z nim rozwijająca się w szalonym tempie technologia, daje młodemu pokoleniu nieograniczone możliwości rozwoju - swoich pasji, zainteresowań, wiedzy, relacji międzyludzkich i aktywizacji społecznej. Życzę, abyście wykorzystali tę szansę maksymalnie, ale i mądrze. Mam nadzieję, że to co usłyszycie i obejrzycie podczas Forum, zainspiruje Was do stawania się jeszcze lepszymi ludźmi, którzy świadomie i pozytywnie używają internetu oraz nowych technologii, aby kreować swoją przyszłość – zwróciła się do młodzieży podczas otwarcia wydarzenia Agnieszka Wąsowska, Członek Zarządu Fundacji Warbud - Warto Pomagać.

Młodzi uczestnicy mieli możliwość wysłuchania niezwykle inspirujących wystąpień. Wśród prelegentów znaleźli się: specjalistka od sztucznej inteligencji - Pamela Krzypkowska, interwent kryzysowy - Tomasz Bilicki, pasjonat piłki nożnej i tiktoker - Łukasz Chwieduk, ambasadorka ciałopozytywności - Martyna Kaczmarek, oraz aktywistki z inicjatywy Wschód! – Dominika Lasota oraz Wiktoria Jędroszkowiak.
Kino z Dopaminą
Poza wykładami i warsztatami, odbyła się także premiera filmu dokumentalnego ‘Dopamina’. Jego autorzy stworzyli atrakcyjny dla młodzieży obraz, pełen ciekawych scen, animacji i refleksyjnych wypowiedzi, bez dydaktyzmu i moralizowania. Największym zaś jego atutem byli bohaterowie - młode osoby, dzielące się własnymi doświadczeniami, które wywołały żywiołowe dyskusje i przemyślenia wśród uczestników DYF.
- To nie jest film o tym, że internet jest zły i mamy przestać go używać. Ani żeby ktokolwiek czuł się winny, że z niego korzysta… Pytanie co zrobić, żebyśmy to my kontrolowali technologię, a nie technologia nas – tłumaczy w pierwszych scenach filmu jeden z jego młodych bohaterów.
Młodzi ludzie nie znają świata bez dostępu do internetu, od dzieciństwa korzystają ze smartfonów, mediów społecznościowych, nawiązują relacje, uczą się i szukają rozrywki w sieci. Często spędzają w sieci więcej wolnego czasu niż offline.
‘Dopamina’ opowiada o tym, jakie mechanizmy, na poziomie neurologicznym, psychologicznym i społecznym, sprawiają, że korzystanie z social mediów, gier i aplikacji może się stać dla nastolatków problemem. To film ukazujący, jakie korzyści daje świat on-line, a czego lepiej szukać z dala od ekranów.
Patronem medialnym DYF była: Rzeczpospolita, Radio TOK FM oraz „Głos Nauczycielski”.