2024-01-26
Kompleks wojskowy w Limanowej - budowa z widokiem na góry

Budowa kompleksu wojskowego dla potrzeb pododdziałów 11 Małopolskiej Brygady Obrony Terytorialnej to największa inwestycja w historii powiatu limanowskiego, szczególnie wyczekiwana przez jednostki wojsk obrony terytorialnej, tymczasowo stacjonujące w placówkach zastępczych. To zarazem pierwsza w Polsce inwestycja powstająca w modelu partnerstwa publiczno-publicznego, w którym Polski Fundusz Rozwoju (PFR) odpowiada za finansowanie, a miasto Limanowa za realizację na zasadach rynkowych za pośrednictwem powołanej spółki LimWOT Sp. z o.o.

Mówi Sławomir Wójciak, kierownik kontraktu w Warbud SA : - Na terenie kompleksu powstaną trzy obiekty wraz z pełną infrastrukturą. Budynek główny składa się z czterech kondygnacji, w tym jednej podziemnej i trzech nadziemnych. Przeznaczono go na funkcje biurowe oraz do zamieszkania zbiorowego dla ok. 440 żołnierzy. Jego powierzchnia użytkowa wynosi ponad 8.600m², a kubatura liczy niemal 34.300 m³ – wyjaśnia. – Drugi obiekt to jednokondygnacyjny budynek garażowo-warsztatowy, w którym stacjonować będzie 36 samochodów i ciężarówek. Znajdzie się tu także zaplecze naprawcze i socjalne. Powierzchnia jego zabudowy sięga blisko 1.850 m², a kubatura nieco ponad 9.900 m³. Kolejnym budynkiem jest z kolei portiernia, przewidziana jako jednokondygnacyjna przestrzeń dla pracowników dbających o bezpieczeństwo dostępu, obsługę i ochronę kompleksu WOT – precyzuje.

Limanowski batalion swoim zasięgiem obejmuje cztery powiaty - poza limanowskim także myślenicki, nowotarski i tatrzański. W jego skład wejdą cztery kompanie, sprofilowane na tzw. specjalizację górską, co sprawia że prócz stricte przygotowaniem do obrony, terytorialsi są szkoleni do współpracy z GOPR i TOPR.

Prace budowlane na 3-hektarowej działce usytuowanej w otoczeniu Beskidów Wyspowych, rozpoczęliśmy w czerwcu 2023 roku. O ich przebieg pytamy Krzysztofa Kabaję, kierownika budowy. - Realizujemy prace stanu surowego, sieci zewnętrzne, wewnętrzny układ drogowy, przebudowujemy istniejące przyłącza – relacjonuje. - Za nami wykonana palisada z murem oporowym o długości 150mb, główne roboty ziemne oraz przeważającą część robót murowych i żelbetowych. Panorama gór wspaniała, to fakt, ale plac budowy zlokalizowany na terenie górskim, ze stromym podjazdem, znacząco utrudnia logistykę prac i dostaw. Musimy być bardzo dobrze przygotowani na zmiany warunków klimatycznych – dodaje.