2019-05-24
Warbud podpisał kontrakt na przygotowanie terenu pod zabudowę w Powidzu

Spółki Warbud SA, SKE Support Service GmbH MATOC Poland 1 Spółka Jawna podpisały – 13 maja 2019 r. - kontrakt z SKE Support Services GmbH pn.: Baza Lotnictwa Transportowego Powidz, Polska. Pakiet do przygotowania terenu pod zabudowę. Zamawiającym jest US Army Corps of Engineers.
Projekt obejmuje wstępne prace związane z przygotowaniem budowy instalacji, przeznaczonych do magazynowania sprzętu wojskowego – największej bazy US Army w Polsce. Instalacje te będą mogły być wykorzystane do rozmieszczenia sprzętu brygady pancernej, zestawów artylerii polowej, jak i przeciwlotniczej. Finansowane projektu odbywa się z programu NATO NSIP (NATO Security Investment Programme).
Obszar prac to 40 ha. W ramach kontraktu zostaną usunięte pozostałości po wycince drzew, wykonamy makroniwelację terenu - przemieszczenie ok. 210 000 m3 gruntu; ring dookoła obszaru o długości ok. 2.5 km zawierającego sieci energetyczne, sanitarne wraz z drogą betonową o powierzchni ok. 10 000 m2. Zbudujemy również kontenerową stację paliw oraz pompownię p. poż.
Termin realizacji: maj 2019 - czerwiec 2020 r.