2021-10-11
Warsaw Data Hub już działa. Orange Polska uruchomił swoje najnowsze centrum przetwarzania danych

Trwająca od ubiegłego roku budowa najnowszego data center Orange Polska dobiegła końca. Obiekt jest gotowy do użytku. Znajdą się w nim zarówno kluczowe elementy sieci operatora, jak i infrastruktura jego klientów.
- Od lat konsekwentnie inwestujemy znaczące kwoty w rozwój sieci i usług, aby trafiać w rosnące potrzeby naszych klientów. Nasza infrastruktura musi być gotowa na obsłużenie stale rosnącego ruchu. Tylko w sierpniu 2021 odnotowaliśmy ok. 64% wzrost ilości danych przesłanych po światłowodzie w porównaniu do sierpnia 2020. Polskie firmy coraz chętniej się cyfryzują, coraz częściej wybierają rozwiązania chmurowe. Warsaw Data Hub znacząco powiększy nasz potencjał kolokacyjny, możemy też w miarę potrzeb rozbudowywać ten obiekt. Najnowsze rozwiązania zastosowane w tym centrum pozwolą nam też na redukcję liczby wykorzystywanych urządzeń, co w połączeniu z ich najwyższą efektywnością energetyczną zaowocuje zwiększeniem efektywności energetycznej naszej sieci. W praktyce oznacza to redukcję poziom emisji CO² o około 5 tys. ton rocznie. To ważny krok w kierunku całkowitej neutralności klimatycznej, którą planujemy osiągnąć w 2040 r. – powiedział Julien Ducarroz, prezes Orange Polska.
Warsaw Data Hub, który po przeniesieniu najważniejszych systemów Orange Polska stanie się jednym z kluczowych węzłów sieci operatora, pozwoli także Orange zaoferować klientom biznesowym nowoczesne, bezpieczne i ekologiczne zaplecze w postaci usług data center i kolokacji zgodnie z ich potrzebami. W tym kontekście bardzo ważne jest położenie WDH w pobliżu Warszawy, bo to właśnie w stolicy popyt na tego typu usługi rośnie najszybciej. Według Raportu PMR „Rynek centrów danych w Polsce 2020 – Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2020-2025” powierzchnia netto w centrach danych i komercyjnych serwerowniach w Polsce będzie w najbliższych latach rosła średnio o 7,9% rocznie, by na koniec 2025 r. przekroczyć 90 tys. m².
- Warsaw Data Hub dla Orange Polska to jeden z najbardziej innowacyjnych obiektów tego typu w Polsce, zarówno pod względem zastosowanych technologii, standardów bezpieczeństwa, jak i rozwiązań proekologicznych. Warbud zaprojektował i wykonał obiekt w błyskawicznym tempie 14 miesięcy. Dzięki wzorcowej współpracy z inwestorem realizacja przebiegła wyjątkowo sprawnie i zgodnie z założeniami - powiedział Grzegorz Chudzik, członek zarządu Warbud SA, spółki która była generalnym wykonawcą inwestycji.
Potwierdzeniem wysokiej jakości i bezpieczeństwa obiektu jest uzyskana dla jego projektu certyfikacja klasy 3, zgodna z wymogami normy PN-EN 50600. Na potrzeby centrum przetwarzania danych zaprojektowane i wykonane zostały dwutorowe zasilania budynku, realizowane z dwóch obszarów zakładu energetycznego po 4,1 MW każdy oraz zasilanie gwarantowane w formie 3 agregatów prądotwórczych - każdy o mocy 1800 kW.
W obiekcie zastosowano system klimatyzacji precyzyjnej w układzie redundantnym N+1 z niezależnymi liniami wody lodowej o mocy 1400 kW dla czterech komór technicznych o powierzchni 400 m² każda. W pomieszczeniach technicznych wykorzystano układy klimatyzacji precyzyjnej freonowej w układzie redundantnym N+1 o mocy 245 kW.

Bezpieczeństwo pożarowe centrum zapewnia system gaszenia gazem IG-541 oraz systemy wczesnej detekcji dymu, dla pomieszczeń zbiorników paliwa i agregatów prądotwórczych, a dodatkowo instalacja półstała piany ciężkiej. Budynek chroniony jest także przez systemy bezpieczeństwa wykorzystujące m.in. najnowocześniejsze technologie laserowe i biometryczne. Rozwiązania te gwarantują wysoki stopień niezawodności i dostępności infrastruktury krytycznej oraz przetwarzanie i transmisję danych bez żadnych przerw.
Warsaw Data Hub spełnia wszystkie niezbędne kryteria i jest w stanie obsłużyć nawet najbardziej wymagających klientów. Orange Polska podkreśla, że swoją ofertę kieruje zarówno do klientów z jednym serwerem, kilkoma urządzeniami, jak i do tych, którzy potrzebują całej komory serwerowej. W ramach usługi Unit operator udostępniamy miejsce w szafach współdzielonych dla kolokacji pojedynczych urządzeń. Kolokacja Rack oferuje klientom na wyłączność całe szafy serwerowe. Z kolei w ramach usługi Space szafy klienta są lokowane w dedykowanej lub współdzielonej przestrzeni zgodnie z jego indywidualnymi potrzebami. Orange wyróżnia się na rynku indywidualnym podejściem do potrzeb pojedynczego klienta oraz rzetelnością i wysoką jakością usług. Centra danych Orange Polska nie miały żadnej awarii od początku działalności tj. od roku 2005.