2024-06-19
Wmurowanie aktu erekcyjnego pod budowę Centrum Naukowo-Dydaktycznego i Ćwiczeń Kadawerowych w SPSK im. prof. A. Grucy CMKP w Otwocku

Tradycja budowlana nakazuje uroczyste obchody poszczególnych etapów budowy. Aby stało się zadość tej tradycji 14 czerwca 2024 r. o godz. 09.00, miała miejsce uroczystość wmurowania aktu erekcyjnego i kapsuły czasu mających na celu upamiętnienie budowy Centrum Naukowo-Dydaktycznego i Ćwiczeń Kadawerowych Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego im. prof. Adama Grucy CMKP w Otwocku. Akt Erekcyjny został odczytany w obecności zgromadzonych gości, podpisany i umieszczony w kapsule czasu, a następnie wmurowany w specjalnie przygotowany postument.
Dla potomnych, w kapsule czasu umieszczono odznakę szpitalną wraz z wizytówką, pamięć FLASH, a w niej film „Wyspa wielkiej nadziei” i prezentacje oraz znaczki Poczty Polskiej z wizerunkiem Profesora Adama Grucy wydane z okazji obchodzonego 2023 roku jako Roku Grucy, a także medal pamiątkowy z okazji 50-lecia Szpitala Grucy.
Akt Erekcyjny sygnowali: prof. dr hab. n. med. Ryszard Gellert Dyrektor Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego oraz prof. dr hab. n. med. Jarosław Czubak Dyrektor Szpitala. Generalnego wykonawcę reprezentowali na uroczystości Panowie: Lech Wąsowski, Dyrektor Regionu Południe, Karol Puszerkiewicz, Dyrektor Regionu Północ, Mariusz Kozak, Z-ca Dyrektora Regionu Północ i Marek Cuber, Dyrektor Kontraktu.

- Budowa przebiega z najwyższą dbałością, zarówno jeśli chodzi o jakość prac, sztukę budowlaną, jak i bezpieczeństwo osób pracujących przy realizacji placówki medycznej – podkreśla Karol Puszerkiewicz, Dyrektor Regionu Północ w Warbud SA.

Celem inwestycji jest zapewnienie warunków rozwoju kształcenia specjalizacyjnego i kompetencji w dziedzinie ortopedii i traumatologii narządu ruchu oraz umożliwienie dynamicznego rozwoju innych chirurgicznych specjalności medycznych. Centrum pozwoli na realizację zadań dydaktycznych i naukowo badawczych z wykorzystaniem nowoczesnej aparatury w środowisku tożsamym ze środowiskiem rzeczywistych sal operacyjnych. Zaprojektowane systemy audiowizualne dadzą możliwość zarówno prowadzenia ćwiczeń dydaktycznych, jak i omawiania ich bezpośrednio w czasie rzeczywistym, na sali audytoryjnej. W pozostałych salach prowadzane będą zajęcia dydaktyczne z wykorzystaniem nowoczesnych symulatorów szkoleniowych.

Termin zakończenia robót przewidziany jest na maj 2025 roku.