2022-03-09
Z wizytą na budowie fragmentu Wschodniej Obwodnicy Warszawy

Spółka Warbud buduje dla GDDKiA 2,5 km odcinek drogi S17 (dwie jezdnie po trzy pasy ruchu). 22 listopada 2017 r. została podpisana umowa na projekt i budowę drogi ekspresowej na odcinku węzeł Zakręt (z węzłem) – węzeł Lubelska (bez węzła), stanowiącym fragment Wschodniej Obwodnicy Warszawy. Przed nami końcowa faza budowy kluczowego dla trasy węzła S17/DK2.
O dynamice robót opowiada Rafał Włodyka, Kierownik Budowy z Warbud S.A.: - Prace związane z wykonaniem konstrukcji oporowej z płytą denną w poziomie (-1) praktycznie są na finiszu. Do wykonania pozostały nam jeszcze roboty branżowe, drogowe i wykończeniowe. Do użytkowania oddaliśmy m.in. kładkę dla przechodniów, na którą przełożyliśmy ruch pieszych, poprawiając bezpieczeństwo i komfort osób przekraczających teren budowy w trakcie czasowej organizacji ruchu, jak również ulicę Zagórską z gotowymi obiektami inżynierskimi, konstrukcjami oporowymi wykonanymi z gruntu zbrojonego oraz zakończonymi robotami branżowymi i drogowymi. To ważny aspekt. Determinował on możliwość wdrożenia kolejnego etapu czasowej organizacji ruchu, dzięki której uwolnione zostały niedostępne dotąd fragmenty ciągu głównego trasy S17 – wyjaśnia. – Gotowe są również ustroje nośne 100 - metrowej estakady (+1). Finalizacja prac w tym zakresie otworzyła nam front robót branżowych i drogowych w obrębie węzła (0). Także kontynuujemy realizację trasy głównej S17, dróg serwisowych i jezdni zbierająco – rozprowadzających.