2022-07-04
Z wizytą na budowie szpitala w Poznaniu

W grudniu 2023 roku w stolicy Wielkopolski pojawi się nowoczesna i niezwykle oczekiwana przez mieszkańców Poznania placówka medyczna. Mowa o Centralnym Zintegrowanym Szpitalu Klinicznym Uniwersytetu Medycznego, który powstaje na poznańskim Grunwaldzie. Kampus szpitalny o powierzchni ponad 28 tys. m² i kubaturze ponad 98 tys. m3, zwiększy dostępność do wysokospecjalistycznych form diagnostyki.
Pierwszy etap tej inwestycji realizowany jest przez Warbud w formule zaprojektuj i wybuduj.
W zakres kontraktu wchodzi m.in. budowa Szpitalnego Oddziału Ratunkowego oraz Centrum Medycyny Ratunkowej i Interwencyjnej. Obok powstaje lądowisko dla maszyn Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.
- W module 2 docelowo znajdą się oddziały łóżkowe. Obecnie prowadzimy tu prace żelbetowe – relacjonuje Andrzej Szczęsny, Kierownik Budowy. Trwają także roboty wykończeniowe w module 1, w którym zaimplementowany będzie SOR oraz Oddział Endoskopii wraz z diagnostyką obrazową, 15 sal operacyjnych wyposażonych w najnowocześniejszy sprzęt medyczny, a także szereg pomieszczeń towarzyszących. Znajdzie się tu również Oddział Intensywnej Terapii, Centralna Sterylizatornia, Laboratorium oraz liczne pomieszczenia techniczne służące poszczególnym oddziałom i całemu kompleksowi szpitalnemu – wymienia A. Szczęsny.
- Wykonaliśmy już prace na dachu modułu 1 związane z konstrukcją żelbetową lądowiska dla helikopterów, obecnie trwają roboty wykończeniowe w tym zakresie.

Na ponad 70 000 m² działki wykonujemy prace związane z infrastrukturą techniczną podziemną – m.in. instalacje podziemne, żelbetowe zbiorniki na wodę bytową, szarą, deszczową i p.poż, oraz infrastrukturą naziemną, tj. stacja transformatorowa, tlenownia, portiernia. Po zakończeniu prac związanych z sieciami zewnętrznymi, przystąpimy do zagospodarowania terenu (drogi, chodniki, parkingi i zieleń).