2006-07-06
Trzeci bliźniak – EDISON – biurowiec klasy A w Krakowie realizowany przez WARBUD S.A.

30 czerwca br. WARBUD S.A. podpisał umowę z GTC Korona S.A. na budowę kolejnego biurowca klasy A o nazwie EDISON w Krakowie.

Obiekt ten jest bliźniaczo podobny zarówno do zrealizowanego przez WARBUD biurowca GALILEO, jak i obecnie wznoszonego biurowca NEWTON. Podstawową wytyczną dla projektu było stworzenie prostego, komercyjnego budynku o powtarzalnym planie , który pozwoli na łatwą aranżację wnętrz według indywidualnych potrzeb najemców.

Biurowiec cechuje z jednej strony prostota i funkcjonalność, a z drugiej elegancja i dostojność, dająca przyszłemu użytkownikowi poczucie prestiżu. Obiekt posiada 12 kondygnacji, w tym garaż podziemny na 100 stanowisk postojowych. Elewacja wykonana zostanie w argetonie i aluminium. Wszystkie 3 budynki tworzą wyróżniający się na tle architektury miejskiej Krakowa zespół biurowy o przemyślanej formie i architekturze. Budynek o powierzchni całkowitej 16.517 m² będzie oddany do użytku za 14 miesięcy. Kontrakt opiewa na
47,5 mln PLN netto.